KDH: P. Abrhan očakáva stanovisko k finančným limitom hnutia

14.06.2012 Bratislava

Bratislava 14. júna (TASR) - Podpredseda KDH Pavol Abrhan očakáva na dnešnom mimoriadnom rokovaní straníckeho Predsedníctva stanovisko k finančným limitom KDH. Reagoval tak pre TASR na návrh poslanca Radoslava Procházku, aby zlaté padáky pre bývalých nominantov kresťanských demokratov strana preplatila z vlastných peňazí. Martin Fronc (KDH) pre denník Sme povedal, že hnutie má podľa neho existenčné a finančné problémy.

Procházka v stredu (13. 6.) avizoval, že navrhne prijatie výzvy Predsedníctvu KDH, "aby prijalo rozhodnutie, ktorým vyzvem straníckych nominantov v rezorte dopravy na vrátenie neprimeraných odmien. A navrhnem Snemu, aby súhlasil so záväzkom hnutia, že všetko to, čo nominanti nevrátia, by sa vrátilo z vlastných príspevkov za hlasy". Abrhan pre TASR povedal, že s výzvou, aby nominanti zlaté padáky vrátili, sa v stredu stotožnil aj poslanecký klub KDH.

Medzi manažérmi, ktorí svoje funkcie opustili aj so zlatým padákom, sa spomína bývalý šéf Železničnej spoločnosti Slovensko Pavol Kravec, ktorý dostal odmenu takmer 170.000 eur. Okrem neho dostali vysoké odstupné aj ďalší členovia manažmentu železníc. Zlatý padák vo výške 178.000 eur má aj bývalá šéfka Slovenskej pošty Marcela Hrdá.

Líder KDH Ján Figeľ na margo Kravca uviedol, že zistená suma odstupného naštrbila jeho dôveru voči bývalému šéfovi ZSSK. Neprevzatie odmien členmi manažmentov je podľa Figeľa otázkou ich "cti a sebahodnotenia". V súvislosti s Hrdou zase priznal chybu, že v zmluve, na základe ktorej jej prislúcha odstupné vo výške 178.000 eur, nebol stanovený finančný strop. Figeľ zmluvu podpísal v čase, keď bol ministrom dopravy.
 

Vyberte región